Moestuintje maken met kinderen

Moestuintje maken met kinderen

Wat is er nu leuker dan een zaadje in de grond stoppen en wachten tot er iets uitkomt. Kinderen zijn dol op dingen laten groeien en bloeien. En het is heel eenvoudig om thuis je eigen groenten of kruiden te kweken. Een zekere supermarkt heeft het kinderen al behoorlijk makkelijk gemaakt maar niet alle plantjes komen even mooi op. Met een klein beetje tijd en moeite kun je echt een klein moestuintje starten, zelfs als je niet heel veel ruimte hebt.
 

Geduld of geen geduld

Natuurlijk kun je starten met een zaadje. Dit is leuk omdat je dan echt vanaf het eerste begin de groei kunt volgen. Het heeft iets magisch om vanuit het ‘niets’ een plantje omhoog te zien komen. Het kost echter vrij veel tijd en de jonge plantjes zijn heel kwetsbaar. Het risico dat er niets gaat groeien of dat het misgaat is dus groter. Heb je wat minder geduld of wil je zekerheid dat je ook daadwerkelijk kunt oogsten, dan is het makkelijker om te kiezen voor stekjes.
 

Wat heb je nodig?

  • Een paar potten en/of plantenbakken. Of, als je de ruimte hebt, een moestuinbak.
  • Een zak (biologische) moestuingrond
  • Een aantal zaadzakjes of stekjes

Je kunt het er extra feestelijk uit laten zien door je kids de potten en bakken eerst in vrolijke kleuren te laten schilderen. 
 

Stap voor stap

  1. Kies een goede plek om jullie plantjes neer te zetten. De ideale moestuin ligt een deel van de dag in de zon en een deel van de dag in de schaduw.
  2. Vul de bak met (biologische) moestuingrond.
  3. Zaai of plant in elke pot of vakje één soort kruiden of groente. Zet er een kaartje bij met de soort groente of kruid dat erin zit en de datum dat jullie het hebben gezaaid.
  4. Houd na het zaaien of planten de grond goed vochtig. Gebruik een gieter met een kop met fijne gaatjes.
     

Samen kliederen

Pas op dat je tijdens het tuinieren niet de hele tijd ‘zeurt’ over vieze handen en vieze knieën. Laat je kind genieten van het gevoel van aarde onder je nagels en modder. Schoonmaken komt later wel. 


Spannend!

Nu is het afwachten of jullie plantjes ook echt gaan groeien en bloeien. Maak er elke dag even een momentje van om samen te kijken hoe jullie tuintje ervoor staat. Beetje water erbij misschien wat plantenvoeding. Uiteindelijk gaat het eigenlijk niet om het resultaat maar om het proces. Je kind leert te zorgen voor iets levends en daarnaast is het de perfecte gelegenheid om samen iets leuks te doen. Gewoon in je eigen tuin of balkon.