Media Ukkie Dagen 2024

Media ukkie dagen

Ontspannen met media

Van 5 tot en met 12 april zijn de Media Ukkie Dagen. In die week is er door het hele land aandacht voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot en met 6 jaar. Dit jaar gaat de campagne over de invloed van media op ontspanning. Ouders krijgen concrete tips om de juiste balans te vinden voor ieders situatie. En op tal van manieren leert de campagne meer over hoe media kunnen helpen bij het creëren van rust en wanneer een kind misschien beter even zonder kan.

Voor groot en klein geldt; media zijn de hele dag om ons heen. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat worden we omringd door schermen, boeken, luidsprekers en apparaten die onze aandacht vragen
De media hebben effect op je ukkie. Ze kunnen prikkelen, in beweging brengen, je aan het denken zetten of juist zorgen voor ontspanning. Maar ook een bron van onrust vormen, overprikkelen of té uitdagend zijn. Gelukkig zijn er ouders, vrienden, familie en opvoeders om onze kleintjes tussen de 0 en 6 jaar regelmatig op een gezonde manier te helpen ontspannen. Met en zonder media.

Ga voor meer informatie naar de website: www.mediaukkiedagen.nl

Webinar

Op woensdag 10 april organiseren onze collega's van GGD Hart van Brabant van 19.30 tot 20.30 uur het gratis webinar 'Wegwijs in mediaopvoeding voor jouw kleintje (0-6)'. Hier kunnen ouders uit de regio Zaanstreek-Waterland ook aan meedoen. In het webinar krijg je tips hoe je op een goede manier je kind vanaf het begin kunt begeleiden bij het gebruik van media. Zodat je een goede basis voor je kind en voor jezelf legt.
Aanmelden voor dit webinar kan via het Cursusbureau.

Beeldschermgebruik

In Zaanstreek-Waterland kijkt 51% van de 0- tot 4-jarigen elke dag naar een beeldscherm. 37% van de kinderen jonger dan 12 jaar heeft een smartphone. En 19% van de kinderen (4-12j) in deze regio is actief op sociale media. 77% van de ouders heeft afspraken gemaakt met hun kinderen (tot 12 jaar) over het aantal uren dat zij op een scherm mogen. (Gezondheidsmonitor kind 2020).

Beeldschermgebruik heeft ook nadelige gevolgen. Zo kan veel dichtbij kijken leiden tot bijziendheid (slecht ver weg kunnen kijken). In de afgelopen 40 jaar is bijziendheid onder jongeren zelfs verdubbeld door het gebruik van smartphones en tablets. Kinderen die weinig buiten komen en veel dichtbij kijken, ontwikkelen vaker bijziendheid dan kinderen die veel buiten spelen en regelmatig ver weg kijken. 

Richtlijn mediagebruik

Mediawijsheid geeft een richtlijn over mediagebruik door jonge kinderen. Ouders kunnen die richtlijn letterlijk overnemen, of gebruiken als aanleiding om hun eigen mediagedrag eens onder de loep te nemen.

  • 0-2 jaar: maximaal 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen internetten
  • 2 tot 4 jaar is: 5 à 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag;
  • 4 - 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
  • 6 - 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.