Je puber voor het eerst alleen op vakantie? Lees hier de tips!

Je puber voor het eerst alleen op vakantie? Lees hier de tips!

De tijd is gekomen: jullie kind gaat niet meer met jullie mee op vakantie, maar met een groepje vrienden of een goede vriend(in). Hoewel je wist dat je puber niet voor de rest van zijn leven met jullie vakantie wil vieren, kan zo’n eerste vakantie toch best lastig zijn. Vooral voor jullie als ouders.

Vakanties met gezin

De gezellige vakanties met het gezin zijn mooie herinneringen die jullie altijd zullen koesteren. Op een gegeven moment krijgt je kind de leeftijd dat hij of zij zonder ouders op vakantie wil gaan, met een vriendengroepje of met één goede vriend(in). In Nederland is de gemiddelde leeftijd van jongeren die voor het eerst alleen op vakantie gaan in eigen land 16 jaar. Voor buitenlandse vakanties is de gemiddelde leeftijd 18 jaar.

Tips voor ouders

1. Check de zelfredzaamheid van je tiener

Je puber kan alleen op vakantie, wanneer zij/hij alles zelf kan plannen, regelen en de vakantie (deels) zelf kan betalen. Laat je tiener samen met zijn of haar vrienden een concreet plan maken. Hoe willen zij het gaan aanpakken? Stel daarna een aantal kritische vragen over de veiligheid en hoe ze bepaalde situaties willen aanpakken. Geen goed plan? Een tussenoplossing kan zijn een vriend of vriendin meenemen op de gezinsvakantie. Of laat je tiener met een georganiseerde jongerenreis meegaan.

2. Bespreek met wie en waarheen

Een kleine, hechte groep vrienden/vriendinnen heeft de voorkeur. Een grote groep kan al snel voor chaos zorgen. Als je alle reisgenoten van je kind (en de ouders) kent, geeft dat een gerust gevoel. De reisbestemming en manier waarop je tiener wil reizen zijn ook bespreekpunten. Maak samen een lijstje met eisen waaraan de vakantiebestemming en accommodatie moet voldoen. Jij kunt letten op de aanwezigheid van een Nederlands sprekende reisleider en bepaalde regels om het veilig te houden. Op vakantiebestemmingen waar veel activiteiten te doen zijn, komen jongeren minder in de verleiding om alcohol of drugs te gebruiken. Op sociale media kan je tiener zien hoe eerdere vakantiegangers het op die plek hebben ervaren.

3. Praktische voorbereiding 

Zorg dat je van tevoren met je kind de belangrijkste zaken voor de vakantie hebt besproken en/of geregeld: een paspoort of ID, een reisverzekering, medicijnen (wanneer nodig), geld, reisinformatie, telefoonnummers van lokale nooddiensten en gegevens van het ziekenhuis in de buurt.

Zorg er daarnaast voor dat jullie als ouders de adresgegevens hebben van het vakantieverblijf van je kind, van zijn reismaatje(s) en eventueel van die ouders. 

Het kan handig zijn om een checklist te maken (of van internet te halen) en samen door te nemen voor vertrek. Helpen bij het inpakken kun je in overleg met je kind doen. Dit geeft ruimte om nog het een en ander te bespreken. Je krijgt een idee van wat er gedaan gaat worden tijdens de vakantie. 

4. Maak afspraken

Vraag aan je tiener hoe zij/hij denkt over alcohol, geld, uitgaan, drugs en seks. Ook wanneer je puber hier thuis nog weinig (of niet) mee bezig is. De vakantiesituatie is toch heel anders. Geef daarna ook jouw mening, vertel over je ervaringen en de risico’s. Maak samen duidelijke afspraken over o.a. budget, alcohol- en drugsgebruik, seks, waardevolle spullen en contact met het thuisfront. Natuurlijk kun je niet controleren of je kind zich echt aan al jullie afspraken houdt tijdens de vakantie. De kans is groot dat er best wel eens een afspraak overtreden wordt. Maar over het algemeen geldt dat jongeren zich op vakantie echt beter en veiliger gedragen wanneer er goede afspraken gemaakt zijn.

5. Bereid je kind voor op lastige situaties

De meeste pubers kunnen best bedenken wat in hun ogen oké is en wat niet, maar op het moment suprême is het niet altijd makkelijk om grenzen aan te geven. Het helpt om thuis alvast over lastige situaties te praten: “Wat nou als…”. Bespreek hoe je problemen kunt voorkomen en kunt oplossen. Bespreek ook hoe en bij wie je puber hulp kan zoeken als dat nodig is.

6. Geef je kind je vertrouwen

Het allerlaatste en belangrijkste dat je jouw puber mee kunt geven op vakantie is vertrouwen. Geef aan dat je haar/hem vertrouwt dat zij/hij zich verantwoordelijk zal gedragen. Voor jongeren is dit heel belangrijk en prettig om van hun ouders te horen. Je tiener voelt zich dan serieus genomen. Zij/hij voelt zich verantwoordelijk en meer zelfverzekerd en zal dit vertrouwen niet graag willen beschadigen.

Je puber heeft nu de leeftijd dat je hem of haar langzaam moet gaan loslaten. Probeer je zorgen aan de kant te zetten en gun hem of haar deze ervaring. Zie het als een voorproefje op de toekomst, wanneer je kind echt uit huis gaat. 

Roept dit onderwerp vragen op? Of heb je andere vragen over het opvoeden? Je kunt hiervoor altijd terecht bij het Opvoedspreekuur. Dit spreekuur biedt één of meer gesprekken met een pedagogisch adviseur over het opgroeien en opvoeden van je kind.

Maak een afspraak op www.opvoedspreekuur.nl

Bronnen: