Hoera! Een broertje of zusje op komst
Hiep, hiep, hoera. Je verwacht een baby! Jouw kind(eren) wordt/worden daarmee grote broer of zus. Voor de ouders meestal vooral heel erg leuk! Voor een kind soms ook spannend! Vragen die je kunt hebben zijn: Hoe is het voor een kind of broer of zus te worden? Hoe betrek je je kind bij het zwanger zijn en geboorteproces? Waar kan je rekening mee houden in de eerste periode? Je leest het hier in het artikel!
Wij hebben bij de GGD de ervaring dat de gemiddelde leeftijd voor het krijgen van een broertje of zusje ongeveer 2 jaar is, van deze leeftijd gaan we in dit artikel uit. Dit kan voor jou als lezer natuurlijk anders zijn.
Zwangerschap
De meeste kinderen krijgen in hun peutertijd te maken met het krijgen van een broertje of zusje. Je kunt je kind meenemen in de zwangerschap vanaf een moment waarop jij het prettig vindt. Als je tijdens de zwangerschap veel ziek bent is het voor een peuter fijn om, als je peuter het al snapt, te horen wat er speelt. Kinderen voelen vaak van alles aan en dan is het fijn om te laten weten wat er gebeurt.
Je kunt ook wachten tot je een grotere buik begint te zien of tot de 13 weken echo achter de rug is. Dan wil je het misschien ook met de mensen om je heen gaan delen.
Geboorte
Waar wil je bevallen? Wie vraag je om op je kindje te passen? Allemaal vragen die je jezelf kunt afvragen. Voor jouw peuter is de geboorte vaak moeilijk te begrijpen. Er bestaan prentenboekjes die dit proces voor je peuter wat beeldender kunnen maken. Denk aan ‘’Wat zit er in jouw buik, mama’’ of ‘’Bobbi wordt grote broer’’.
Kraamtijd
Er zijn veel veranderingen na de geboorte van een broertje of zusje. Kraamzorg, verloskundigen, GGD en kraamvisite komen over de vloer. De eerste periode na de geboorte van de baby kan voor jullie hele gezin druk aanvoelen. De aandacht verschuift van alle aandacht voor je peuter naar verzorgen van de baby, en dat is wennen. Het is voor je peuter fijn om de dagelijkse gang van zaken, voor zo ver mogelijk, door te laten gaan. Denk aan peuterspeelzaal, een momentje met oma, peutergym, etc. Het kan voor het hele gezin zoeken zijn naar een nieuwe evenwicht, dat hoort erbij.
En daarna..
Na een aantal maanden is de rust vaak een beetje terug in het gezin. Voor de peuter kan het realiteitsbesef komen dat een broertje of zusje een gezinslid is die niet meer weggaat. Een peuter kan dat heel erg leuk vinden, maar kan ook jaloerse gevoelens krijgen. Een baby heeft veel fysieke verzorging nodig. Denk aan de vele luiers, de voedingen, slapen etc.
Het kan helpen om te kijken of het lukt ook 1 op 1 momentjes met je peuter te blijven hebben. Bijvoorbeeld als de baby slaapt of als er iemand is die even op de baby kan letten. Een moment van kwalitatieve aandacht met je peuter is zoveel meer waardevol dan een dag vol kwantitatieve momenten.
Tot slot..
- Denk na over de opvang van je peuter tijdens/na de bevalling.
- Maak tijd voor fijne momenten samen met je peuter.
- Als het lukt om het ‘normale’ leven van je peuter door te laten gaan, doe dat dan. Denk aan opvang, peutergym etc.