Eten op vakantie: proef iets nieuws

eten

Op vakantie eet u vaak anders

In andere landen zijn andere gewoontes en andere voedingsmiddelen. Het is leuk om samen met uw kinderen nieuwe dingen te proeven.
Daarnaast heeft u op vakantie vaak een ander ritme, wat het lastig kan maken om gezond te blijven eten.
Ook is het belangrijk om op vakantie goed te letten op de voedselveiligheid. Hieronder vindt u tips!

Iets nieuws proeven

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Daar zijn vaak andere eetgewoontes. Denk maar eens aan een echt Engels ontbijt, of Italiaanse salades en pizza’s.
Het is leuk om uw kind op vakantie iets nieuws te laten proberen. Vertel hem of haar over het eten in dit land en laat uw kind proeven. Tips:
Neem uw kind mee naar de supermarkt of de markt op vakantie en leg bijvoorbeeld uit hoe de exotische fruitsoorten heten
Gaat u uit eten? Probeer iets nieuws met elkaar. Het is leuk om een echt streekgerecht te kiezen.

Gezond blijven op vakantie

Op vakantie zijn er meer verleidingen en is er vaak een ander ritme dan thuis. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u ook op vakantie gezond blijft eten? Lees deze tips van het Voedingscentrum.

Drie keer per dag eten

Tijdens de vakantie wijken mensen vaak af van hun dagelijkse eetritme en eten ze de hele dag door, zonder dat ze dit zelf door hebben. Probeer uzelf zo veel mogelijk te houden aan het normale ritme van drie keer per dag eten: ontbijt, lunch en diner.

Kies bewust

De hele dag door maakt u keuzes, bewust en onbewust. Ook over wat u wilt eten. Probeer eens stil te staan bij alles wat u in uw mond stopt. Vraag uzelf af of u hier nu écht trek in heeft, of dat u het gewoon eet omdat het er is.

Maak slimme keuzes

Kies voor de gezondere optie: een waterijsje in plaats van sorbetijs, een stuk meloen in plaats van een schaaltje chips, bruisend mineraalwater met een citroenschijfje in plaats van cola. Klik hier voor meer gezonde tussendoortjes.

Zorg voor voldoende beweging

Op vakantie gaat u misschien niet naar de sportschool, maar er zijn genoeg andere manieren om actief bezig te zijn. Een mooie wandeling of fietstocht, dansen in de campingdisco met uw kinderen, badmintonnen of zwemmen.

Geniet met mate

Een biertje of wijntje op het terras, een ijsje op een warme dag, een barbecue op de camping.. Heerlijk! Wees niet te streng voor uzelf, want dat houdt niemand vol. Maar geniet met mate. Blijf niet eten als u vol zit en eet niet te snel: het duurt een tijdje voordat uw lichaam doorheeft dat u vol zit.

Verleidingen weerstaan

Chips, borrelnootjes, worst en oude kaas.. staat het eenmaal voor u, dan is het moeilijk om het niet op te eten. Verleidingen weerstaan wordt een stuk makkelijker als u er niet mee geconfronteerd wordt. Haal dus niet te veel snacks in huis. Nog een handige tip: ga geen boodschappen doen als u trek hebt. Dan is de kans groter dat u met ongezonde snacks terug komt.

Veilig eten op vakantie

Als u op vakantie gaat, is het verstandig om goed op de voedselveiligheid te letten. In sommige landen kunt u bijvoorbeeld het kraanwater niet drinken of is de kans op een voedselinfectie groter omdat de temperaturen erg hoog zijn. Lees onderstaande tips van het Voedingscentrum.

Kraanwater

Controleer voor vertrek of u het kraanwater kunt drinken. Als u het kraanwater niet kunt drinken, koop dan flessen water. Gebruik dit om te drinken, uw tanden te poetsen, groente en fruit te wassen en keukengerei mee schoon te spoelen. Extra veilige tip: vraag in restaurants om drankjes zonder ijsblokjes. Deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.

Warme landen

In warme landen is het extra belangrijk dat bederfelijke producten gekoeld worden bewaard. Als u boodschappen doet, als u gaat eten in een restaurant of als u eten wilt kopen bij een kraampje op straat, let dan hierop:

Kijk of er hygiënisch wordt gewerkt. Zien de kraam, het restaurant of de kok er schoon en fris uit?

Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, rauwkost en salades moeten goed gekoeld zijn. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken.

Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar u bij staat. Koop geen vlees dat aangebrand en/of half rauw is.

In restaurants die er netjes uitzien en waar veel mensen zitten, is de kans kleiner dat eten lang blijft liggen. Kijk naar wat de ‘locals’ doen en let daarbij vooral op families met kinderen.

Risicovolle producten

Sommige voedingsmiddelen zijn risicovoller dan andere. Zeker in warme landen of in minder hygiënische omstandigheden kunt u die beter laten staan. Risicovolle producten zijn rauw (zoals tartaar) of half rauw vlees, rauwe vis, rauwe schaal- of schelpdieren, rauwe kiemgroente en rauwe ongekookte melk. Als deze producten door en door verhit zijn, zijn ze wel veilig.

Kijk ook uit voor onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel is meestal goed. Koopt u fruit, schil het fruit dan voordat u het opeet.

Geen koelkast?

Tijdens het kamperen of reizen heeft u niet altijd een koelkast ter beschikking. Zorg in ieder geval voor een goede koelbox met koelelementen, of een elektrische koelkast met accu. Daar kunt u producten in bewaren. Kies vooral voor minder bederfelijke producten.

Broodbeleg

De veiligere keuzes zijn:

 • Appelstroop
 • Cervelaatworst
 • Cornedbeef
 • Ham uit blik
 • Rookvlees
 • Honing
 • Jam
 • Pindakaas
 • Smeerkaas
 • Vis uit blik
 • Vruchtenhagelslag

Drinken
De veiligere keuzes zijn houdbare melk en lang houdbare sappen.

Gauw opeten!
Als u kiest voor beperkt houdbare producten zoals melk, yoghurt, (zachte) kaas, vlees, vis, eieren, salades, gesneden groenten en fruit, koop dan kleine porties en eet ze zo snel mogelijk op.

Veilig bereiden zonder keuken
Op vakantie heeft u vaak wat minder keukengerei of kookt u buiten. Zorg dat de materialen schoon zijn en dat u hygiënisch werkt. Was uw handen altijd met water en zeep voordat u gaat koken. Ook na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na een toiletbezoek, na het verschonen van uw baby en na het aanraken van huisdieren. Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als u ze rauw eet. Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis (zoals snijplanken, messen of spatels) niet meer voor andere producten.

Bron: voedingscentrum.nl