Cursussen voor zwangere vrouwen

x

Cursus Zwanger, gezond en fit

Ben je zwanger en wil je fit blijven tijdens je zwangerschap? Misschien is de cursus ‘Zwanger, gezond en fit’ van GGD Zaanstreek-Waterland dan iets voor jou!
Dit is een informatieve, actieve en praktische no-nonsense cursus.
De meest veelzijdige en complete zwangerschapcursus die er is.

Tijdens je zwangerschap wil je fit blijven. En gezond! Want wie fit aan de bevalling begint, zal weer sneller herstellen na de bevalling. Bovendien wil je graag weten wat je straks te wachten staat als de bevalling begint en de baby er is. De cursus Zwanger, gezond en fit besteedt aandacht aan al deze onderwerpen.

Je zult merken dat een fit lichaam ervoor zorgt dat klachten aan bekken en/of rug voorkomen kunnen worden. Of verminderen. Het oefenen van conditie en belangrijke spieren rondom het bekken neemt een belangrijke plaats in in de cursus ‘Zwanger, gezond en fit’. Daarom wordt de cursus gegeven door een fysio- of oefentherapeut. Houding, ontspanning, toiletgedrag; het zijn dingen die je tegenkomt in het dagelijks leven. En die meteen al een enorme winst opleveren voor jezelf en je zwangerschap!

Een fit lichaam kan  klachten aan bekken en/of rug voorkomen of verminderen. Het oefenen van conditie en belangrijke spieren rondom het bekken neemt een belangrijke plaats in bij de cursus ‘Zwanger, gezond en fit’. Daarom geeft een fysio- of oefentherapeut  de cursus. Je krijgt ook tips over je houding, hoe je kunt ontspannen en toiletgedrag. Dit kun je dagelijks toepassen en leveren al een enorme winst op voor jezelf en je zwangerschap!

Tijdens de cursus krijg  je ook informatie over de bevalling. Wat kun je straks doen om de weeën op te vangen? Welke pershouding kun je aannemen? Hoe kun je je ademhaling gebruiken tijdens de bevalling? Daar kun je je beter nu in verdiepen dan op het moment van de bevalling…

Praktische informatie

Start met de cursus als je  tussen de 26ste en 30ste week zwanger bent. Vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend proberen we samen te plaatsen.
De cursus bestaat uit tien lessen: zeven vóór de bevalling (waarvan één partneravond) en drie erna (o.a. een les van een pedagogisch adviseur).

 • De lessen zijn ’s avonds en duren 1 uur en 15 minuten.
 • De docent is een fysio- en mensendiecktherapeut. 
 • Trek soepel zittende kleding aan.
 • Neem een badlaken mee.
 • De cursus vindt plaats op verschillende locaties en avonden.
 • De eigen bijdrage voor de cursus is €45,-

Je kunt je hier aanmelden

 

Cursus Zwangerschapsyoga

Ben je zwanger en wil je graag fit blijven tijdens je zwangerschap? Misschien is de cursus zwangerschapsyoga van GGD Zaanstreek-Waterland iets voor jou?

Zwangerschapsyoga is hetzelfde als gewone yoga alleen zijn de oefeningen aangepast op je zwangere lijf. De oefeningen zijn licht, niet inspannend. Ze helpen je sterk en fit te blijven of te worden tijdens je zwangerschap en je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Bovendien maakt yoga je mentaal sterker.

Zeker als je kindje zich aan het ‘innestelen’ is aan het begin van je zwangerschap, is het goed om rustig aan te doen. Daarom zijn de oefeningen bij zwangerschapsyoga aangepast. Zo doe je bijvoorbeeld geen oefeningen op je buik, maar wél oefeningen die je lichaam sterk maken.

Elke les bevat een aantal basisonderdelen, zoals kracht, houding en ademhaling die steeds op verschillende manieren terugkomen. De technieken die je tijdens de zwangerschaps-yogalessen leert zijn erop gericht het bekken soepeler en sterker te maken. En die kracht heb je nodig tijdens de zwangerschap en bevalling. Iedereen kan een kind ter wereld brengen, maar met de voorbereidende yogalessen kun je de bevalling met vertrouwen tegemoet zien en ben je meer ontspannen.

De oefeningen die je tijdens zwangerschapsyoga doet, bij yoga ‘Asana’s’ genoemd, zijn heel gevarieerd. Je oefent onder andere staande houdingen, ‘heup-openers’, het versterken van je bekkenbodem en schouderopeningen. Daarnaast doe je ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Praktische informatie

Het beste kun je  tussen de 20ste en 28ste week van je zwangerschap starten met de cursus. Vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend proberen we samen te plaatsen. De cursus bestaat uit tien lessen: negen vóór de bevalling (waarvan één partneravond) en één erna.

 • De lessen duren 1 uur en 15 minuten.
 • Trek soepel zittende kleding aan.
 • Neem een badlaken mee.
 • De eigen bijdrage voor de cursus is €90,-

Je kunt je hier aanmelden
 

Online BevalFit

In de cursus BevalFit Online wordt informatie gegeven, die je nodig hebt om Fit te bevallen.
De cursus kost € 25,00
Klik voor meer informatie en aanmelden op deze link
 

Individuele zwangerschapbegeleiding

Individuele zwangerschapbegeleiding is voor zwangere vrouwen die door een bijzondere reden niet mee kunnen doen aan een groepscursus. Het is een product op maat. Voor meer informatie en inschrijven klik hier
 

Informatiebijeenkomst borstvoeding

Ben je zwanger en denk je erover om borstvoeding te gaan geven aan je kindje? Kom dan naar de informatiebijeenkomst over borstvoeding die het ZMC en de GGD samen organiseren.
Als je borstvoeding gaat geven is een goede voorbereiding namelijk belangrijk. Je partner kan je in de borstvoedingsperiode goed ondersteunen.
Deze informatiebijeenkomst is daarom niet alleen voor jou, maar ook voor je partner.

De volgende onderwerpen komen tijdens de borstvoedingsbijeenkomst aan bod:

 •  Het belang van borstvoeding
 •  Het starten van borstvoeding.
 •  Waar op letten bij het geven van borstvoeding.
 •  Voorkomen van ongemakken
 •  Werken en borstvoeding geven.

Tijdens deze informatieavond krijg je informatie over hoe de borstvoeding werkt. Waarom het belangrijk is. Waar je om moet denken bij bijvoorbeeld het aanleggen. Hoe het direct na de bevalling in zijn werk gaat en nog veel meer. Interessante informatie en fijn om een idee te krijgen wat je verwachten kunt als je voor borstvoeding gaat kiezen. Ook je partner (of vriendin/familielid) is van harte welkom. Zo zijn jullie beiden goed voorbereid en kan hij/zij je nog beter steunen en helpen.

Praktische informatie

De informatiebijeenkomst is iedere derde dinsdag van de maand  in het Zaans Medisch Centrum (Koningin Julianaplein 58, 1502 DV Zaandam).

De informatiebijeenkomst is van 19.30 - 21.30 uur.

Aanmelden is verplicht en kan hier

 

De workshop ’Voorbereid bevallen’

Een gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap is goed voor jou en je baby. Hoe doe je dat? En hoe bereid ik me voor op de bevalling?
Als je deze vragen hebt, dan is de workshop ‘Voorbereid bevallen’ van GGD Zaanstreek-Waterland iets voor jou. Het is een workshop van een dagdeel.

Een fysiotherapeut bereidt je voor op je bevalling. Zo is het goed om tijdens je zwangerschap goed blijven bewegen. Hierdoor  ben je in een  goede conditie voor je  bevalling. Het bevordert ook je herstel daarna. De fysiotherapeut vertelt ook  wat je te wachten staat als de bevalling begint.

Uiteraard is er ruimte om vragen  het stellen. Je  gaat naar huis met handige oefeningen en tips & tricks.

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Uitleg over en verschillende oefeningen voor de bekkenbodem vóór, tijdens en na de bevalling.
 • Ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen om weeën op te vangen.
 • Houdingen tijdens weeën en persen.
 • Omgaan met angst en pijnbeleving rond de bevalling  

Praktische informatie:

Je kunt je het beste voor deze workshop opgeven als je 3 maanden of langer zwanger bent.
De workshop is op één zaterdagochtend van  9.30 tot  12.00 uur.
De workshop kost €10,-

Aanmelden is verplicht en kan hier

 

Workshop met partner: De bevalling en daarna

Naast fit en actief blijven tijdens de zwangerschap, wil je misschien  goed  inzicht  krijgen wat er allemaal speelt rond de bevalling en het aanstaand ouderschap.
Dan is de workshop ‘De bevalling en daarna’ iets voor jou en je partner.
Deze workshop bestaat uit één dagdeel. Hierin krijgen jullie praktische informatie ter voorbereiding op het ouderschap, de bevalling en de eerste periode erna.
Jullie gaan naar huis met handige oefeningen en tips & tricks.

Tijdens de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod: 

 • Het ouderschap begint al vóór de geboorte. 
 • Invloed van leefstijl en gevoelens tijdens de zwangerschap.
 • Verschillende fasen van de bevalling .
 • De rol van de partner tijdens de bevalling: veel tips en tricks.
 • Ademhaling en ontspanning tijdens de bevalling. 
 • Massage.
 • Hechting moeder-kind-partner.
 • Steun partner.
 • Huilen, wat is normaal? Excessief huilen en dan? 

Praktische informatie :

Je kunt je het beste voor deze workshop opgeven als je minimaal zes maanden zwanger bent.
Voor zwangere vrouwen en de persoon die bij de bevalling zal zijn.
Eén zaterdagochtend van 9.30 - 12.00 uur.
De workshop kost €20,- per stel.

Aanmelden is verplicht en kan hier
 

Corona-Proof Zwanger Fit cursus

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Wil je je in deze tijden liever met een cursus thuis voorbereiden op de bevalling? Dat kan! Je kunt online de cursus ‘Zwanger en Fit’ volgen van GGD Zaanstreek-Waterland. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling en het ouderschap vanuit je eigen vertrouwde huis, in groepsverband op afstand

De digitale zwangerschapscursus bestaat uit 9 lessen; zeven Zoom-lessen voor de bevalling met een zwangerschapsdocente en twee Zoom-lessen na de bevalling, waarvan één met een pedagoog. De zoomlessen duren 1 uur en 15 minuten.

Tijdens deze cursus is er aandacht voor een goede lichaamshouding om klachten te voorkomen. Ook leer je eenvoudige ontspanningstechnieken, die je tijdens de zwangerschap en de bevalling kunt gebruiken. Je krijgt informatie om met vertrouwen de bevalling en de eerste periode als kersverse ouder in te gaan. Ook voor de partner is er een onderdeel in deze cursus.

Ca. 6 weken na de bevalling worden er twee lessen aangeboden. Één les met een pedagoog, die verder in gaat op het ouderschap. En één les met de docent.

Praktische informatie:

In totaal 9 lessen; zeven vóór de bevalling en twee lessen na de bevalling.

De ZOOM-lessen duren 1 uur en 15 minuten.

 •         Je krijgt een Cursusboek thuis gestuurd.
 •         De docent is een fysiotherapeut.

Aan te raden is te starten tussen de 26ste en 30ste week van de zwangerschap.
Vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend proberen we samen te plaatsen.
In veel gevallen worden de kosten voor een zwangerschapscursus vergoed door uw zorgverzekeraar.
Dit is afhankelijk van uw zorgverzekering en pakket. Vraag het na bij uw verzekering!

Kosten  €45,00 (vooraf via iDEAL)

Digitale cursus i.p.v. de Zwanger, gezond en fit cursussen op locatie.

Heeft u interesse in een cursus, klik dan hier om u in te schrijven.

 

 

 

Hulp nodig of vragen?