Dragen wat je wilt

draag

Toen je kind nog klein was bepaalde jij de ‘outfit van de dag’. Blauwe broek, gestreept t-shirt, bruine schoenen en een donkerblauw vest. Tegen de tijd dat je kind begint te puberen denk je met weemoed terug aan die schattige broeken, rokjes, shirtjes, jasjes en die kleine regenlaarsjes die jarenlang onder de kapstok stonden.

Ineens staat daar een ‘kind’ voor je neus met een leren jack, een spijkerbroek die meer uit scheuren dan uit stof bestaat en een t-shirt met een ronduit vulgaire tekst erop. Als ouder sta je voor de keuze: net doen of je het niet ziet of ingrijpen.

Bij de groep of juist erbuiten

Voor je die keuze maakt is het belangrijk om te beseffen dat kledingkeuze bij jongeren een belangrijk onderdeel is van hun groei naar zelfstandigheid en het ontwikkelen van hun individualiteit. Met hun uiterlijk onderscheiden ze zich van anderen of passen ze juist binnen een groep waarmee ze zich willen associëren. Hun kleding is feitelijk een uithangbord waaraan leeftijdgenoten kunnen aflezen wie ze zijn en wat hun levensstijl is.

Merken

Ook het juiste labeltje kan voor jongeren essentieel zijn. Bepaalde merken richten zich specifiek op bepaalde groepen jongeren. Veel van hen zijn daar heel gevoelig voor en zijn bereid grote bedragen neer te tellen voor dergelijke merkkleding. Terwijl jij het misschien onzin vindt om 100 euro uit te geven aan een t-shirt, ziet jouw kind het als een mogelijkheid om erbij te horen en misschien zelfs om een complimentje te krijgen van die ene jongen of meisje. Het is dus veel meer dan een merk; het is een statement.

Blauw haar

Voor sommige pubers is het belangrijk om juist onopvallend binnen een groep te passen, terwijl anderen juist hun best doen er zo extreem mogelijk bij te lopen. Ze verven hun haar, dragen alleen nog maar zwart of juist hele uitdagende kleding. Het maakt niet uit als het maar opvalt. Voor ouders lijken deze kledingkeuzes vaak bizar maar ook hier geldt weer: het is een uiting van groei en ontwikkeling die belangrijk is om zelfstandig te worden.

Laat maar gaan

Als ouder is het dus beter je niet te veel te bemoeien met de kledingkeuzes van je kind.

A: omdat hoe meer jij ‘nee’ roept, ze het (stiekem) toch doen.
B: omdat het een gezond en normaal proces is dat hoort bij het ‘los komen van je ouders’

Wel kun je met je kind praten over de gevolgen die kledingkeuzes kunnen hebben. Een heel kort rokje of een pet met een hoodie erover, kan een bepaalde indruk wekken die wellicht niet overeenkomt met de daadwerkelijke intenties van je kind. Het is goed dat hij of zij zich daar op zijn minst bewust van is.

Uiteraard heb je als ouder het recht je kind (tot 18 jaar) te verbieden om piercings of tatoeages te nemen maar weet dat ‘de strijd aangaan’ je wellicht minder oplevert dan even de tijd nemen om te luisteren en samen tot een compromis te komen. En bedenk ook, over een jaar of vijf, doen de meesten weer ‘normaal’.

Hulp nodig of vragen?