Folders 0 - 4 jarigen

Baby

Leren praten

Het leren praten is een grote stap in de ontwikkeling van jonge kinderen.
Ouders kunnen een belangrijke rol spelen bij de taal- ontwikkeling van hun kinderen. In deze folder vindt u enkele suggesties.

Peuters

Veel ouders krijgen met dwars en ongehoorzaam gedrag te maken als hun kind de peuterleeftijd bereikt. In deze fase ontwikkelen kinderen een eigen wil en gaan zich meer verzetten tegen de wensen van ouders. Doordat peuters in deze periode steeds meer zelf kunnen, willen ze ook het liefst zelf bepalen wat er gebeurt. Een peuter moet nog leren dat niet alles wat hij wil ook kan en mag. Als peuters daarin tegen regels en grenzen van hun ouders aanlopen, kunnen ze soms heel driftig reageren.

Zindelijkheid

Voordat een kind zindelijk kan worden moet het er lichamelijk aan toe zijn om de spieren van zijn blaas en zijn darmen te beheersen. Ieder kind heeft daarbij zijn eigen tempo. Er zijn wel dingen die u kunt doen om uw kind te helpen om zindelijk te worden.
 

Spel en Speelgoed

Kinderen spelen omdat ze het leuk vinden. Het lijkt wel vanzelf te gaan. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van hun lichaam, verstand en taal, gevoelens en fantasie. Ook leren kinderen door spelen vaardigheden om met anderen om te gaan, zoals delen of op je beurt wachten.

Slapen

Slapen is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van uw kind.
In slaap vallen en doorslapen is niet altijd vanzelfsprekend voor jonge kinderen.

Voeding

Kleine kinderen groeien snel! Het onderwerp voeding voor baby’s en peuters kan vragen oproepen. Bijvoorbeeld wanneer ga ik mijn baby naast melkvoedingen ook vast voedsel geven? Of: hoeveel eten peuters nu eigenlijk? Maar ook over wat u kunt doen als uw kind niet wil eten.

Spreekuur - logopedie

Maakt u zich zorgen over het praten van uw kind? Vraagt u zich af of uw kind wel voldoende praat
en begrijpt? Is drinken uit een beker of eten van een lepel lastig? Gaat kauwen moeizaam of kwijlt uw kind veel? Hoe kunt u uw kind hierbij helpen?

Hulp nodig of vragen?